Skip to main content

Despre noi

Scurt istoric


Liceul Teoretic Aurel Lazăr Oradea

În municipiul Oradea, în urma evenimentelor din 1989, secţiile cu predare în limba română, care funcţionaseră până atunci alături de cele ale minorităţilor, au fost nevoite să se constituie în unităţi şcolare separate.

Această schimbare a fost posibilă datorită drepturilor câștigate de minorităţile naţionale de a-şi crea propriile instituţii de învăţământ. O astfel de unitate s-a constituit în municipiul Oradea încă de la începutul anului 1990.

Este vorba de Liceul Teoretic Aurel Lazăr, situat în partea centrală a oraşului, la intersecţia străzii Mihail Kogălniceanu cu Avram Iancu.

Data naşterii acestei instituţii şcolare este 12 februarie 1990, această zi fiind considerată, de atunci, Ziua Liceului.

Numele liceului, Aurel Lazăr, a fost ales de Budiuri Petru, profesor de istorie şi ştiinţe socio-umane. Deşi în Arhiva liceului nu există niciun document care să susţină acest lucru, cele 6 cadre didactice, care au predat în această unitate de învăţământ încă de la naşterea sa (Luminiţa Zamfira Vînturache – prof.de lb. română, Liana Popa – prof. de lb.engleză, Chira Carmen – prof. de engleză, Ana Tuduce – prof. biologie, Rodica Mihaela Turcaş – prof. de chimie, Rodica Angela Juncu (fostă Sabău) – prof. de chimie şi prof. Livia Ghiurcuţa – prof.de istorie(fostă Mogoş), susţin această ipoteză.

De ce acest nume? S-a avut în vedere conexiunea existentă între lupta acestui patriot local care a fost Aurel Lazăr şi lupta secţiei române a Liceului Industrial nr. 5 pentru crearea propriei sale instituţii şcolare, în condiţiile în care se punea problema dispersării ei de la acest liceu în întreg municipiul Oradea şi în judeţul Bihor.